tirsdag 15. april 2014

Mary W. Shelley: Frankenstein, eller den moderne Promethevs

Har du det inntrykk av at “Frankenstein” er en monsterroman for spesielt interesserte? Oppdag en av de fineste, mest spennende bøker som er skrevet, ikke minst om du liker både romantikk og science fiction.
Unn deg å lese en skikkelig gyser-klassiker i påsken, og velg “Frankenstein”! Fortellingen er et resultat av forfatter Mary W. Shelleys mareritt om et menneske som setter seg i Skaperens sted, noe som selvsagt bærer helt galt avsted. Vi møter den unge, vitebegjærlige Victor Frankenstein, bosatt i Genéve. Han fengsles av ideen om å skape liv, og dykker ned i studier i Ingolstadt i Tyskland, borte fra venner og slektninger. Han finner hemmeligheten - han kan gjenskape liv! Frankenstein setter sammen et vesen av døde kroppsdeler, og velger å lage det større enn et vanlig menneske. Oppslukt og besatt av sitt arbeid, innser han ikke - før det er for sent - at han har skapt et potensielt monster med enorme krefter. Victor Fankenstein kan komme til å legge sitt liv i grus med sine egne hender - eller har det allerede skjedd? Monsteret forsvinner, og Frankenstein håper og tror at det er ute av verden. Rystet returnerer han til sitt behagelige liv, og forbereder bryllupet med vidunderlige Elizabeth, som han er oppvokst sammen med. Han aner ikke hvor ondt det hele skal utvikle seg.

Leseren får parallelt følge monsterets bedrifter, og blir kjent med det som en menneskelig, til og med følsom, skapning. Det ønsker i første rekke kjærlighet og kompaniskap, men blir stadig kjeppjaget av de skrekkslagne menneskene det møter. Til Victor Frankensteins store forferdelse oppsøker skapningen ham igjen, og trygler ham om en brud, som må skapes av Frankenstein. Frankenstein har holdt sine bedrifter hemmelig for alle, og nå står han også alene med dette valget. Frankenstein har alt å miste, mens det navnløse, desperate, monsteret har ingenting å tape.
Jeg kommer aldri helt over at Mary W. Shelley kun var 18 år gammel da hun skrev denne gyseren. Det er en fryd å lese den, på grunn av det deilige språket, kontrastene i landskapet, den harmoniske Frankenstein-familien, det groteske arbeidet Victor fullender, spenningen i det mektige og desperate monsterets trusler og overvåkning, ulykken som stadig truer:

“Monsteret så mitt bestemte ansikt og skar tenner i avmektig raseri. “Skal  hvert menneske på jord,” skrek han ”finne seg en hustru, og hvert dyr finne sin make, og jeg være alene? Jeg hadde hengivne følelser, og de ble besvart med avsky og forakt. Menneske, du kan hate; men pass deg! Dine dager vil forløpe i frykt og elendighet, og snart vil du rammes av det lynet som fratar deg lykken for alltid. Skal du være lykkelig, mens jeg kryper rundt i min intense fornedrelse?... Vokt deg; for jeg er uten frykt og derfor mektig”.

Hva skal Frankenstein gjøre? Hvordan vil det gå om han lager enda et monster? Hvordan vil det gå om han lar være? Gjennom hele romanen spør jeg meg: "Nei! Det kan ikke gå så ille? Det vil ordne seg, det vil ordne seg!?" Den som leser får se.

Anbefalt av Thea Kathrine Johannessen, Haugesund folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar