tirsdag 3. september 2013

Roy Jacobsen: De usynlige

Ingrid vokser opp på den lille øya Barrøy på Helgelandskysten, sammen med foreldre, bestefar og en enfoldig tante. Vi følger den lille familien gjennom femten år, i tett samspill med naturen og naturkreftene like etter århundreskiftet. Beskrivelsen av et naust som bygges for så å rives i filler av storm, om igjen og om igjen, gjør inntrykk. Familien gir ikke opp. De skal ha opp naustet, og de skal fortsette å bo på Barrøy, der det er både harde vinterstormer og varme, lyse sommerdager.

Ingrid er tre år når historien starter og som enebarn lærer hun både mannfolkarbeid og kvinnfolkarbeid. Men når hun som ungdom får post hos brukseierens sønn, hans kone og deres to små barn, får dette avgjørende konsekvenser for Ingrids liv.

Roy Jacobsens poetiske språk skildrer arbeidet med jorda og sjøen, men også samspillet menneskene i mellom. Da Ingrids far kjøper materialer til et hus på kaia, får vi hans kones reaksjon på denne måten: ”Maria kom og telte over og regnet seg til hva det kostet, men sa ikke noe, på den måten hun alltid unnlot å si noe. Og Hans lot som han ikke hørte."

En sterk historie om en familie man blir glad i. Jeg kan ikke forstå annet en at det MÅ komme en fortsettelse på historien om Ingrid og familien hennes!
 
Anbefalt av Lillian.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar