tirsdag 3. september 2013

Audur Ava Olafsdottir: Stiklingen

En fascinerende historie om en sympatisk islandsk, ung mann. Lobbi er 22 år og vil ikke studere, selv om faren gjerne vil at han skal gjøre det. Lobbi drømmer om å bli gartner og jobbe med roser, en lidenskap han delte med sin mor.

Han reiser derfor til et søreuropeisk kloster med en berømt, men forfallen rosehage, som han skal gjøre i stand.  Med seg på turen har han tre rosestiklinger som han vil plante i klosterhagen, og et bilde av sin syv måneder gamle datter, Flora Sol, som ble unnfanget ved et uhell da Lobbi og Anna møttes første gang.

Etter noen uker i klosterhagen dukker plutselig Anna opp med Flora Sol. I følge Lobbi selv tenker han bare på sex, roser og døden. Men det viser seg at han kan tenke fornuftige tanker om livet, kjærligheten og det å være far også.

Det er en lun form for humor gjennom hele boka. Lobbi ser for eksempel det vakre i Island, både i mennesker og naturen, men synes likevel at landet gjør seg best på frimerker. En nydelig kjærlighetshistorie om far og datter, og om roser, religion og matlaging. En bok det var vanskelig å legge fra seg.

Boka ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris og har fått flere priser. Den er forfatterens store, internasjonale gjennombrudd.
 
Anbefalt av Lillian.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar