mandag 25. november 2013

Jonas Jonasson: Analfabeten som kunne regne

Hva gjør en analfabet fra Soweto sammen med et par eneggede, men veldig ulike tvillinger, i en potetbil kjørende rundt i Sverige? Og hvorfor er de i selskap med kong Carl Gustaf i full gallauniform og daværende statsminister Fredrik Reinfeldt? De to siste er for øvrig ikke alltid helt på bølgelengde:

- Hva i verden er det som foregår? sa han(statsministeren). –Er dere på vei til å kidnappe kongen og statsministeren deres? Sammen med en atombombe! En atombombe i mitt Sverige, hvem har gitt dere tillatelse til det?
- Nå, kongeriket Sverige er vel snarere mitt, sa kongen…

Forfatteren bak «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er ute med en ny, ellevill roman. Her finner vi nok en utrolig historie som i tillegg til personene over, omfatter en formelt ikke-eksisterende atombombe på villspor, tre kinesiske søstre som er eksperter på å forfalske keramikk fra Han-dynastiet, en grevinne som dyrker poteter og er etterkommer etter den finske marskalk Mannerheim, et Sikorsky-helikopter uten styring, kinesiske ledere samt Säpo, Mossad og CIA.

Boken er lettlest og underholdende, men bak humoren aner leseren et oppgjør med fundamentalisme og oppfatninger om at ulike folk har ulik verdi. Og romanen slutter som alle gode historier gjør, skurkene får sin straff og de snille får sin belønning!

Anbefalt av Torill, Haugesund folkebibliotek
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar