mandag 5. januar 2015

Lene Kaaberbøl : Kadaverdoktoren

Lene Kaaberbøl er kanskje mest kjent som forfatteren av suksess-serien «Skammarens dotter» - som er ungdomsbøker. De siste årene har hun dog begynt å skrive krim for voksne – først serien om Røde kors-sykepleieren Nina Borg (sammen med Agnete Friis) og så de historiske krimromanene om Madeleine Karno.
Første bind i det som skal bli en trilogi heter Kadaverdoktoren. Tittelen henspiller på yrket til Madeleines far, Albert Karno, som er patolog. Han har ansvar for å undersøke alle døde i den lille byen Varbourg hvor de bor. Den fiktive byen ligger helt i Nord-Frankrike, på grensen mot Tyskland og vi befinner oss i året 1894. Madeleine er en oppvakt og vitebegjærlig ung dame, hun prøver å få med seg så mye som mulig av farens undersøkelser og samtaler med fullmektigen, men hennes spørsmål og tilstedeværelse blir ikke alltid ønsket velkommen. Faren prøver til en viss grad å skjerme henne, det er verken vanlig eller ønskelig at unge kvinner skal ha interesser utover huslige sysler. Etter morens død har det kun vært Madeleine og faren, og det viser seg umulig å stagge hennes engasjement. Boken begynner med at faren får inn liket av en ung kvinne, Cecile Montaine, fra en bedrestilt familie. Tilsynelatende har hun frosset i hjel, men etter undersøkelser finner Dr.Karno noen bittesmå hvite midd som kravler ut av likets nese. Etter en tid forsvinner presten som våket over Cecile, for deretter å dukke opp som lik, infisert av de samme middene. Madeleines nysgjerrighet blir stadig større, og etter at faren kommer ut for en trafikkulykke hvor han brekker en arm og en fot, kommer Madeleines assistanse godt med. Hun begynner å foreta sine egne undersøkelser, og nøster opp bakgrunnen for dødsfallene.
Blandingen av krim og historisk roman mestrer forfatteren godt, her er det tydelig at hun har gjort et godt researcharbeid! Det er spennende, både drapssakene, men også Madeleines personlige vekst og utvikling. Bok nummer to, Det levende kjød, kom på norsk i fjor høst, og nummer tre ventes til våren. 

Anbefalt av Kjersti, Haugesund folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar