onsdag 13. april 2011

Anonym: Mordet på Anonym

Danskebåten er gjort om til Litteraturbåten, og her foregår nå verdens første flytende litteraturfestival, i regi av Aslak Sira Myhre. Bjarne Håkon Hansen og hans kommunikasjonsbyrå First House er ansvarlig for programmet. Temaet er anonymitet, det eneste temaet som ikke er brukt på en litteraturfestival tidligere. Hovedtrekkplasteret er forfatteren Anonym, som endelig skal stå fram.

Men før festivalen er skikkelig i gang, blir Anonym myrdet. Privatetterforsker Finn Abrahamsen tar saken, assistert av NRK-journalisten Marta Norheim, som har studert Anonym og hans forfatterskap. I hælene har de Anne Holt og Jan Guillou, som er overbesvist om at Anonyms forlegger Erling Kagge er den skyldige.

Etterforskningen gir mange tilbakeblikk på Anonyms tidligere bøker og konspirasjonsteoriene florerer. Harselasen med krimsjangeren og den norske litteratureliten er fornøyelig. Knausgård grer fingrene gjennom håret og må stadig ut og ha seg en røyk, og den begersvingende Anne B. Ragde forsvarer høylydt sin venninne Unni Lindell. Alle forfatterne er ilag et språk likt det de skriver - spesielt fornøyelig blir det når Dag Solstad og Hans Olav Lahlum har replikker i boka.

Boka fikk mye PR og medieomtale da Anne Holt sto fram som forfatteren Anonym, for så å trekke tilståelsen tilbake. Boka gav meg kanskje ikke mitt livs største leseropplevelse, og jeg skjønte skuffende tidlig hva som måtte ha skjedd på Litteraturbåten. Men hvis du vil humre deg gjennom det litterære og kulturelle Norge på vei fra Oslo til Hirtshals, er dette boka for deg :)

Anbefalt av Lillian.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar