mandag 30. mars 2015

Emma Healey: Elizabeth er borte"Elizabeth er borte" er Emma Healeys første bok. Boka handler om 80 år gamle Maud, som ved hjelp av en hjemmehjelp og sin snille datter Helen fremdeles bor hjemme hos seg selv. Dagene føles lange for Maud og hun bestemmer seg for å få tiden til å gå med å dra på butikken for å handle litt. Innen hun kommer til butikken har hun glemt hva det var hun skulle handle, så hun bare plukker med seg et par bokser med hermetiske ferskener. Når hun kommer til kassen sier de « du handlet jo ferskener i går Maud» og når hun kommer hjem får hun kjeft av datteren fordi hun har skapet fult av hermetiske ferskener.


Maud pleier å få besøk av sin gode venninne Elizabeth, og hun tenker at nå er det jammen lenge siden jeg har sett Elizabeth. Når hun spør datteren sin om hvor Elizabeth har blitt av, får hun bare svada til svar, «jada, Elizabeth er borte…jaja»  Så Maud bestemmer seg for å ta turen bort til Elizabeth for å se om henne, men der i huset er det tomt. Av en nabo får Maud telefonnummeret til sønnen til Elizabeth og hun ringer han, men han blir sur og banner i telefonen og vi forstår at det ikke er første gangen hun ringer.  Mye er kaos i hodet til Maud. Hun glemmer mer og mer og hun har lapper med beskjeder til seg selv i lommene sine og overalt i huset, men lappene begynner å bli mange, og hun vet ikke hvor gamle lappene er, og hvor viktig beskjedene egentlig er...


Dette er en helt annerledes krimbok, både om den forsvunnede Elizabeth og den forsvunnede søsteren til Maud, men viktigest er fortellingen om den fortvilte Maud med fremtredende Alzheimer som husker noe, men blander sammen ting og glemmer ting underveis.  Klarer Maud å dra noen av trådene sammen og finne Elizabeth før alle minnene hennes forsvinner helt?
Herlig liten bok om en skjønn dame, der vi får små gløtt av innsikt i hvordan det kan være å ha Alzheimer, og en får veldig sympati både med Maud og med datteren. 

Anbefalt av Ragnhild, Karmøy folkebibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar