torsdag 20. november 2014

Line Baugstø: Sommer uten brev

Sigrid er husmor, mor til to jenter på 5 og 7 år, og gift med Erling. Handlingen er lagt til 1968. De bor i et rekkehus, i en middels stor norsk by, og mens hun steller hjemme så er han fotograf i lokalavisa. De har hatt det bra, selv om Sigrid har merket Erlings stigende rastløshet, og at han stadig oftere snakker om sin store drøm; Et villmarkseventyr i Alaska og Canada, helt alene! Så en dag gjør han det. Han reiser. Det er sommeren før den eldste datteren skal begynne på skolen, og Sigrid vet ikke hvor lenge han blir borte, hvor lenge pengene deres strekker til, hun vet ingenting. 
Hun skriver brevene fra Erling selv, slik at hun kan vise jentene at han savner dem, og de elsker de spennende historiene hun dikter opp.
Hun selger Tupperware, men det er ikke noe å bli rik av. Hun syr alle klærne deres selv, og er flink til å få maksimalt ut av hver krone, men holder det?
Hva med Sigrid sine skrivedrømmer, vil de bli noe av?
Hva er det med naboen, hvorfor har verandadøra stått oppe i flere dager?
Søsteren Kristin er en god støtte, men er det noe hun ikke har fortalt?
Hvorfor kommer det ingen brev fra Erling?
Romanen er komponert slik at den veksler mellom Sigrid og Erling. Vi får høre hvordan Sigrid har det gjennom en jeg-forteller, mens Erling forteller om sine opplevelser i villmarka i tredjeperson. Naturlig nok kommer vi tettere på Sigrid, men romanen tar ikke parti, og det er kanskje det som gjør den så interessant.
Det er en sår historie, men den dveler ikke ved det triste, det er så mye mer. 
En velskrevet og flott roman!

Anbefalt av Ingrid, Haugesund folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar