torsdag 6. november 2014

John Williams: Stoner

Dette er boka som først ble utgitt i 1965, løftes frem igjen nå, og beskrives av mange som en perle.
William Stoner vokser opp på en liten gård med foreldrene sine, de er fattige og jobber hardt for å få endene til å møtes.  Han begynner på agronomistudier, men bytter til litteratur etter at han blir fascinert av en forelesning i engelsk litteratur. Dette forteller han ikke foreldrene før han har avsluttet studiene, og begynner å jobbe som lærer ved det samme universitetet. Etter krigen, hvor han mister en av sine få kamerater, møter han jenta han vil gifte seg med, Edith. Hun er fra en rikere og mer fornem familie, og bærer sterkt preg av en beskyttet oppvekst. Ekteskapet blir ikke det Stoner håpet det skulle bli, men de får en datter, Grace, som han forguder. Likevel blir hun etterhvert nesten like fjern for han som det kona er. Litteraturen, og jobben som foreleser, er det han lever og ånder for.
Stoner er i en periode veldig langt nede, både privat og på jobb er det tunge tak. Så kommer et vendepunkt, han innleder etterhvert et kjærlighetsforhold til doktorgradsstudenten Katherine, og for første gang opplever han virkelig nærhet til et annet menneske. Beskrivelsen av dette forholdet er noe av det flotteste i denne boka. Jobbkonflikter som har ligget der hele tiden, eskalerer da forholdet blir kjent, og de må ta et valg…

Dødsscenen på slutten er fantastisk skrevet, den løfter hele romanen enda et hakk opp. Tonen er mørk, men vi opplever aldri Stoner som bitter. En stillferdig og vakker roman.

Anbefalt av Ingrid, Haugesund folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar