torsdag 27. november 2014

Sissel Verøyvik: Rakels bok


En av årets debutanter heter Sissel Verøyvik, og debuterte tidligere i år med «Rakels bok». Ella flyktet til New York for noen år siden fra sine foreldre som hun bestandig har hatt et anstrengt og vanskelig forhold til. Hun jobber som journalist i New York, men når begge foreldrene blir drept i en bilulykke må hun dra tilbake til Bergen for å ta seg av alt det praktiske. Hun får vite at foreldrene har fått en leieboer, noe Ella synes er veldig merkelig siden de ikke likte å ha andre mennesker for tett innpå seg. Leieboeren presenterer seg som Rakel, og inviterer henne inn til seg for å fortelle livshistorien sin. Ella blir mer og mer grepet av historien som starter med at Rakel som liten jente må forlate Slovakia som flyktning for å unngå nazistenes jødeforfølgelser. Dette er en personlig historie med den store dramatiske verdenshistorien som bakteppe. Det handler om vennskap, kjærlighet og svik, og om en mors grenseløse omsorg for sine barn. 

Anbefalt av Hanne, Karmøy folkebibliotek.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek og Haugesund folkebibliotek

Timo Parvela: Ella og millionen


Timo Parvela har gitt ut flere barnebøker om Ella og de andre, og nå er bok nummer 9 kommet med tittelen «Ella og millionen». Parvela er Finlands mest populære og prisbelønte barnebokforfatter, og bøkene han har skrevet om Ella og de andre i klassen hennes kjennetegnes av varm og intelligent humor. Denne gangen finner Pekka en lottokupong, og læreren arrangerer julebasar. Ella og de andre vet at en eneste mynt kan skape rabalder blant de voksne, og med lottokupong og julebasar er det klart for nok et ellevilt kaos. Boka er morsomt illustrert av Ida Larmo, og passer for barn fra rundt 7 til 10 år.

Anbefalt av Hanne, Karmøy folkebibliotek.

torsdag 20. november 2014

Line Baugstø: Sommer uten brev

Sigrid er husmor, mor til to jenter på 5 og 7 år, og gift med Erling. Handlingen er lagt til 1968. De bor i et rekkehus, i en middels stor norsk by, og mens hun steller hjemme så er han fotograf i lokalavisa. De har hatt det bra, selv om Sigrid har merket Erlings stigende rastløshet, og at han stadig oftere snakker om sin store drøm; Et villmarkseventyr i Alaska og Canada, helt alene! Så en dag gjør han det. Han reiser. Det er sommeren før den eldste datteren skal begynne på skolen, og Sigrid vet ikke hvor lenge han blir borte, hvor lenge pengene deres strekker til, hun vet ingenting. 
Hun skriver brevene fra Erling selv, slik at hun kan vise jentene at han savner dem, og de elsker de spennende historiene hun dikter opp.
Hun selger Tupperware, men det er ikke noe å bli rik av. Hun syr alle klærne deres selv, og er flink til å få maksimalt ut av hver krone, men holder det?
Hva med Sigrid sine skrivedrømmer, vil de bli noe av?
Hva er det med naboen, hvorfor har verandadøra stått oppe i flere dager?
Søsteren Kristin er en god støtte, men er det noe hun ikke har fortalt?
Hvorfor kommer det ingen brev fra Erling?
Romanen er komponert slik at den veksler mellom Sigrid og Erling. Vi får høre hvordan Sigrid har det gjennom en jeg-forteller, mens Erling forteller om sine opplevelser i villmarka i tredjeperson. Naturlig nok kommer vi tettere på Sigrid, men romanen tar ikke parti, og det er kanskje det som gjør den så interessant.
Det er en sår historie, men den dveler ikke ved det triste, det er så mye mer. 
En velskrevet og flott roman!

Anbefalt av Ingrid, Haugesund folkebibliotek

torsdag 6. november 2014

John Williams: Stoner

Dette er boka som først ble utgitt i 1965, løftes frem igjen nå, og beskrives av mange som en perle.
William Stoner vokser opp på en liten gård med foreldrene sine, de er fattige og jobber hardt for å få endene til å møtes.  Han begynner på agronomistudier, men bytter til litteratur etter at han blir fascinert av en forelesning i engelsk litteratur. Dette forteller han ikke foreldrene før han har avsluttet studiene, og begynner å jobbe som lærer ved det samme universitetet. Etter krigen, hvor han mister en av sine få kamerater, møter han jenta han vil gifte seg med, Edith. Hun er fra en rikere og mer fornem familie, og bærer sterkt preg av en beskyttet oppvekst. Ekteskapet blir ikke det Stoner håpet det skulle bli, men de får en datter, Grace, som han forguder. Likevel blir hun etterhvert nesten like fjern for han som det kona er. Litteraturen, og jobben som foreleser, er det han lever og ånder for.
Stoner er i en periode veldig langt nede, både privat og på jobb er det tunge tak. Så kommer et vendepunkt, han innleder etterhvert et kjærlighetsforhold til doktorgradsstudenten Katherine, og for første gang opplever han virkelig nærhet til et annet menneske. Beskrivelsen av dette forholdet er noe av det flotteste i denne boka. Jobbkonflikter som har ligget der hele tiden, eskalerer da forholdet blir kjent, og de må ta et valg…

Dødsscenen på slutten er fantastisk skrevet, den løfter hele romanen enda et hakk opp. Tonen er mørk, men vi opplever aldri Stoner som bitter. En stillferdig og vakker roman.

Anbefalt av Ingrid, Haugesund folkebibliotek