tirsdag 1. november 2011

Arne Vestbø: Moritz Rabinowitz - en biografi

Lørdag 5. november har SILK et arrangement om andre verdenskrig der bl.a. Arne Vestbø deltar med sin biografi om Moritz Rabinowitz.

Alle på Haugalandet har hørt om Moritz Rabinowitz, og etter filmen Mannen som elsket Haugesund ble navnet hans kjent over hele landet. Rabinowitz var polsk jøde og kom til Norge som 14-åring i 1901. Han slo seg etter hvert ned i Haugesund og ble en suksessrik handelsmann og fabrikkeier.

Rabinowitz var en stor lokalpatriot, men fulgte også nøye med på hva som skjedde ute i verden. Han kritiserte Hitler allerede før han kom til makten i Tyskland og skrev flere nesten profetiske avisinnlegg om verdenssituasjonen. For Hitler ble Rabinowitz Norges farligste jøde, og den første jøden nazistene opptok jakten på etter invasjonen i Norge.

Dette er en viktig bok og en sterk historie om en annerledes mann som aldri ble helt godtatt i Haugesund. Om det skyldtes at han var jøde, hans personlighet, hans suksess, eller at han var nytenkende innenfor forretningsdrift, er usikkert. Kanskje skyldtes det en kombinasjon av flere ting.

Rabinowitz og hans etterkommere ble drept i konsentrasjonsleirer og det meste av hans eiendeler ble ødelagt. I lys av dette er boka et imponerende stykke detektivarbeid. En lettlest og lærerik bok om et fascinerende menneske!

Har du ikke fått med deg Scenekrafts fantastiske teaterstykke om Rabinowitz – få det med deg på Festiviteten i romjula!

Anbefalt av Lillian.
Filmen Mannen som elsket Haugesund finnes på Karmøy folkebibliotek
Boka Moritz Rabinowitz – en biografi finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar