fredag 25. oktober 2013

Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker / 1. Kjærligheten

Dette er første bok i en trilogi om hvordan det var å være ung homofil i Sverige på begynnelsen av åttitallet. Trilogien har også blitt tv-serie, som skal vises på NRK. 
Gardell (født 1963) er svensk forfatter, komiker, dramatiker og æresdoktor i teologi.

Vi får høre historien om Rasmus, en gutt som vokser opp på et lite tettsted, uten venner, men med kjærlige foreldre som gjør alt de kan for sønnen. Endelig kommer dagen da han kan flytte til Stockholm for å studere. Han flytter til tanten sin, og begynner et nytt liv som «homsen Rasmus». Det er rå luft og skinnjakker med frynser, året er 1982. Vi møter også Benjamin, som er Jehovas vitne. Han har alltid gjort det «riktige», men vet nok innerst inne at han ikke lever helt sannferdig. Da han ringer på tilfeldig hos den eksentriske homsen Paul, får han passet sitt påskrevet i den forstand at han straks blir gjenkjent som en homofil. Paul ser det før han egentlig ser det selv. Han blir tvunget til å ta et oppgjør med seg selv.
Vi får tidlig i boken hint om at Rasmus og Benjamin skal møtes, å finne kjærligheten. Omtrent midtveis står følgende: «Det passer aldeles utmerket, takk skal du ha», sier Benjamin høflig og tar imot kortet og vet ikke at i samme øyeblikk som kortet med adressene leveres til ham, oppstår en liten brist, som om jorden et øyeblikk dirrer, og en bevegelse begynner, en hendelseskjede som skal forandre hans liv for alltid».
De homofiles Stockholm blir detaljert beskrevet. Hvor de vanket, hva som foregikk der, spillet dem i mellom. Språket er direkte, og også poetisk i noen partier, mens stilen er en form for skittenrealisme, og det fungerer godt. Faktaopplysninger om hvordan de homofile kjempet for sine rettigheter, flettes inn uten å ødelegge historien. En stor del av boken vies også glimt fra barndommen til guttene, og vi ser hvordan savnet etter Rasmus sliter på foreldrene.
Bakenfor dette nye, befriende livet i Stockholm, ligger en mørk skygge og truer: HIV/AIDS-epidemien, og alt den fører med seg...

En god og viktig bok, jeg både gruer og gleder meg til fortsettelsen.
Anbefalt av Ingrid, Haugesund folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar