tirsdag 10. juli 2012

Téa Obreth: Tigerens kone

Tigerens kone er Téa Obrehts debutroman. Forfatteren er 27 år og flyttet fra tidligere Jugoslavia til USA da hun var 12. The New Yorker har utnevnt henne til en av de tjue beste amerikanske skjønnlitterære forfattere under 40 år. Obreth er prisbelønt og kritikerrost.

Historien i Tigerens kone utspiller seg i land uten navn på Balkan. Den unge legen Natalia får beskjed om at hennes kreftsyke bestefar er død. Natalia er vokst opp sammen med mor og besteforeldre og har et spesielt nært forhold til bestefaren, som også var lege. Ingen av dem skjønner hvorfor bestefaren reiste fra familien for å dø på et sykehus langt borte.

Natalia og bestefaren gikk ofte for å se på tigeren i zoologisk hage, og bestefarens kjæreste eiendel var Jungelboken, som han alltid gikk med på innerlomma. Ikke engang Natalia fikk røre den. Når de får bestefarens kropp hjem, viser det seg at ingen av eiendelene hans følger med, heller ikke Jungelboken.

Bestefarens død får Natalia til å huske historiene han fortalte henne da hun var liten. Det er spesielt to opplevelser som har satt dype spor i bestefaren. Den ene er møtet med en tiger som slapp ut av zoologisk hage da tyskerne bombet under andre verdenskrig. Den andre er møtet med Mannen som ikke kunne dø. Når Natalia prøver å finne svar på familiens spørsmål, får vi begge disse historiene, samtidig som vi får innblikk i krigen på Balkan og det nære forholdet mellom Natalia og bestefaren.

Historiene er en blanding av eventyr, magisk realisme, overtro, fortid og nåtid, og gir til slutt Natalia svar på spørsmålene rundt bestefaren. Det tok litt tid å komme seg inn i historien, men når det først var gjort, var boka ikke til å legge i fra seg!

Anbefalt av Lillian.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar