torsdag 27. oktober 2011

Gaute Heivoll: Kongens hjerte

Gaute Heivoll har en lavmælt måte å fortelle dramatiske historier på. Det gjør han også denne gangen. Kongens hjerte er basert på virkelige hendelser fra siste halvdel 1700-tallet, da radesyken herjet på Sørlandet. Radesyken minnet om spedalskhet og de som ble rammet fikk store, illeluktende sår.

12 mennesker blir fraktet fra Sørlandet til København for behandling, deriblant en far som følger sin syke datter på båten. Mannen har mistet kona og en datter fra før i radesyken, og har et tett forhold til sitt eneste gjenlevende barn.

Forholdene om bord på båten til København, stell av de syke, maten de spiser, toalettforhold og mangelen på hygiene beskrives på en måte som gjør at man som leser nesten kan lukte og smake selv. Eller er glad fordi man ikke kan det…

Boka er langsom, men har en form for indre spenning. Språket og dialogene er kortfattede. Slutten er overraskende som i en god kriminalroman. Når jeg lukker boka har jeg frysninger på ryggen…Og er om mulig enda mer begeistret for Gaute Heivoll enn jeg var fra før.

Anbefalt av Lillian.
Boka finnes på Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar