onsdag 8. juni 2011

Annica Wennerström: Lappskatteland - en familiesaga

En ung kvinne oppsøker områdene der hennes samiske familie har oppholdt seg, på søken etter sine røtter og sin identitet. Hun føler seg annerledes og utenfor og vil finne ut hva det er med hennes samiske bakgrunn ingen vil snakke om, en bakgrunn som får henne til å føle både sorg og stolthet.

Parallelt med hennes søken får vi historien til hennes tippoldemor Njenna på 1800-tallet. Njenna lever i en velstående reineierfamilie i deres lappskatteland, men samene trues av stadige konflikter med svenske nybyggere. Njenna forelsker seg i en ung sjaman, Aanta Naahkese, men føler seg tvunget til å forlate familien sin nord i Sverige da hun blir gravid. Hun går sørover og bosetter seg i et svensk miljø, der samer blir sett på med mistenksomhet. Fra å være rik reineierdatter blir Njenna nå “fattiglapp”. Hun forteller ingen hvor hun kommer fra eller hvorfor hun dro. Følelsen av å være annerledes og mindreverdig, skam og taushet gjør forholdet mellom generasjonene vanskelig.

Persongalleriet i boka er stort og kunne med fordel vært strammet inn. Den unge kvinnens familieforhold blir underveis noe kronglete å holde styr på, og familiens kvinner blir veldig like.

Til tross for dette ble jeg revet med av historien, spesielt Njennas historie. Jeg likte også språket og stemninga i boka. Og FOR et omslag! Nydelig!!


Anbefalt av Lillian.
Boka finnes ved Karmøy folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar